#tippek és tanácsok

Az iPhone beépített SMS szűrővel védi használóját a csalárd üzenetektől

2023. június 9. péntek
Az utóbbi időben megnövekedett a kártékony URL-ek küldése SMS üzenetben. Megtévesztő módon, a felhasználói bizalom növelése érdekében gyakran ismert (pl. logisztikai, csomagküldő) cégek arculati elemeit is megjelenítik a megnyitott weboldalon. A linkre kattintás után sokszor arra akarják rávenni a gyanútlan felhasználót, hogy telepítsen egy kártékony mobilalkalmazást, melynek segítségével az elkövetők hozzáférhetnek az eszközön tárolt adatokhoz. Legtöbbször önmagában a link megnyitása nem fertőzi meg az eszközt, de előfordul, hogy közben a telefon böngészőjén keresztül kártékony kódot telepít. Érdemes kattintás nélkül törölni az ilyen vagy hasonló SMS-eket.

OS telefonok lehetséges SMS védelme

A felhasználó a kéretlen üzenetek ellen az iOS 16 (legfrissebb verzió 16.4) esetében viszonylag könnyen védekezhet. Az iPhone-ra nem kell külön telepíteni semmilyen extra programot, mivel az iOS 16 részét képező Üzenetek (iMessage) alkalmazás is rendelkezik saját szűrővel így a spam hívások és a kéretlen üzenetek letiltása iPhone-n könnyedén megoldható az alábbi lehetőségek alkalmazásával

  • Egy adott személytől/számról érkező üzenetek letiltása:
    Ebben az esetben konkrét személyt (meglévő kontaktot) vagy ismeretlen telefonszámot is lehet blokkolni, ha valakivel végleg – vagy csak bizonyos ideig – felfüggesztenénk az ilyesfajta kommunikációt, ebben az esetben a tiltás feloldásáig sem hívásokat, sem üzeneteket nem kapunk az adott számról/kontakttól. A letiltott kontaktok bármikor megnézhetők a Beállítások/ Üzenetek (iMessage) alkalmazás / Letiltott kontaktok menüpontjában. Az itt található listából is kiválasztható az a kontakt vagy telefonszám, akitől, illetve amelyről a felhasználó szeretne újra üzeneteket, hívásokat kapni.
  • Ismeretlen küldőtől érkező üzenet:
    Az Üzenetek (iMessage) alkalmazás alapértelmezésben ömlesztett listában mutatja az összes üzenetet. Amennyiben a felhasználó szeretné külön választani a kontaktok üzeneteit a teljesen ismeretlen forrásból érkezőktől, akkor kiszűrheti az ismeretlen számokról érkező üzeneteket, és ezen üzenetekről az iPhone nem fog értesítést küldeni, illetve szűrt üzenet esetében nem lehet az üzenetben szereplő linket megnyitni mindaddig, amíg a felhasználó nem adja hozzá az ismeretlen számot a kontaktlistához, vagy amíg nem válaszol az üzenetre. Amenyiben az „Üzenetszűrés” aktiválva van, akkor az Üzenetek (iMessage) alkalmazásba visszatérve, annak bal felső sarkában egy Szűrők gomb található. A Szűrőt megnyitva a felhasználó válaszhat, hogy az Üzenetek listában továbbra is ömlesztve akarja látni az üzeneteket, vagy csak a kontaktok, illetve a csak az ismeretlen küldők üzeneteire kíváncsi.
  • Kéretlen üzenet jelentése:
    Az Üzenetek (iMessage) alkalmazás használatakor jelenteni lehet a kéretlen üzeneteket az Apple-nek. A szolgáltatótól és az országtól vagy régiótól függően jelenthető az SMS-ben és MMS-ben kapott kéretlen üzenet is. Az üzenetlistában megérintve és nyomva tartva a kéretlen üzenetet kiválasztható a „Kéretlen jelentése” lehetőség. Megnyitott üzenetet esetén, az üzenet alján a „Kéretlen jelentése” lehetőséget kell választani, majd a „Kéretlen törlése és jelentése” lehetőség kiválasztását követően, a telefon az üzenet küldőjével kapcsolatos információkat és az üzenet szövegét elküldi az Apple-nek, és az üzenet véglegesen törlésre kerül az érintett iPhone-ról. A „Kéretlen üzenetek” jelentésével nem lehet megakadályozni, hogy a jelentett küldő üzeneteket küldjön a továbbiakban, ahhoz le kell tiltani az érintett számot. Ez a funkció Magyarországon jelenleg nem érhető el.