#rólunk

Az ügyfelek védelme a jegybank új ajánlásának célja

2023. október 5. csütörtök

Az MNB statisztikái azt mutatják, hogy a felgyorsult digitalizációs folyamatok eredményeként az adathalász próbálkozások és a megszerzett adatokkal történő csalási kísérletek száma az elmúlt hónapok során is tovább emelkedett. A visszaélési módszerek egyre kifinomultabbak, és a fogyasztók erre nincsenek felkészülve. Miközben az elmúlt években tíz-tizenöt ügyfélmegkeresés érkezett a Magyar Nemzeti Bank ügyfélszolgálatára, az idei első két negyedévben ennek a száma hétszáz közeli volt. A Magyar Nemzeti Bankon belül működő Pénzügyi Békéltető Testületnél is több száz eljárás van folyamatban.

A nemrég kiadott jegybanki ajánlás lényege, hogy az ügyfelek védelmében a bankok, illetve pénzforgalmi szolgáltatók nyújtsák a tőlük elvárható legtöbb segítséget a kár elkerülésére illetve minimalizálására. Ez egyúttal a pénzügyi stabilitást és a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom erősödését is fokozza. Fontos pontja az ajánlásnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank véleménye szerint el kell különíteni az ügyfelek esetében tapasztalható súlyosan gondatlan, kirívóan észszerűtlen, szinte szándékos magatartását az egyszerű gondatlanságtól. Csupán a kirívó szándékos, súlyos gondatlanság esetében van helye esetlegesen annak, hogy kártérítést a bank elutasítsa. Olyan helyzetbe viszont, ahol ez nem állapítható meg, nem gyengíthetők a jogszabályokhoz képest a piaci szereplők kárviselési kötelezettségei.

Nagyon fontos! Ha új elem van a szerződéses kapcsolatba, például mobil banki, netbanki szolgáltatást igényel, vagy ilyet először használ az ügyfél, akkor - mivel ez egy nagyon kiszolgáltatott pillanat az ügyfél és a intézmény kapcsolatában - biztonságosan történjen meg a (jellemzően online) szolgáltatás használatbavétele. Legyen egy külön megerősítő üzenet a bank vagy pénzforgalmi szolgáltató részéről, például erős-ügyfélhitelesítéssel a korábbi megszokott csatornán, annak érdekében hogy az ügyfél biztonságosan tudja megkezdeni az új eszköz használatát.

További kiemelt figyelmet igényelnek a szolgáltatók részéről azok a generációk, akik inkább telefonon kommunikálnak. Sajnos a csalók nagyon meggyőzően tudják ezeket az ügyfeleket megtéveszteni. Emiatt az MNB kezdeményezte, hogy úgynevezett kereszt-azonosítás történjen a jövőben a telefonos vagy egyéb hangalapú kommunikáció során. Ne csak a bank azonosítsa adott esetben valamilyen jelszóval vagy egyéb módon az ügyfelet, hanem a banki ügyintézőnek is kelljen bizonyos, az ügyfél által ismert adatokra vonatkozó kérdésre válaszolnia. Ezáltal az ügyfél is meg tud győződni arról, hogy a vonal másik végén valóban a bankja, illetve a pénzforgalmi szolgáltató képviselője ül.