#tippek és tanácsok

Elég erős jelszót használ? Most tesztelheti!

2023. október 9. hétfő

Az adathalász csalások szinte már mindennapossá válnak, ezért fokozott óvatosságra és tudatosságra van szükség az ügyfelek részéről. Az első védvonal a megfelelő jelszó használata. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet honlapján található online eszköz segít abban, hogy megfelelően erős jelszót tudjunk alkotni.

A legbiztonságosabb módszer, hogy felületenként más-más jelszót használunk. Ezek NE csupán a kedvenc kisállatunk nevéből és a születési évünkből álljanak, hanem egyéb karakterek kombinációit is tartalmazzák. A cél, hogy ne tudhassa akárki, mivel védjük a a banki adatainkat, a közösségimédia-profilunkat, vagy a telefonunkat – egyszóval: az életünket. Az erős jelszónál is jobb védelem, ha kétfaktoros hitelesítést állítunk be, így a jelszó mellé egy belépési kód is szükséges, ha új vagy szokatlan eszközről lépünk be.

Súlyos károkat okozhat egy-egy adathalász (online vagy telefonos) incidens, melynek során a csalók nem csak a netbankos fiókadatokat, és az áldozat összes megtakarítását szerezhetik meg, hanem a nevében akár személyi hitelt is fel tudnak venni. A kiberbűnözők feltételezhetően azt használják ki, hogy a legtöbb banknál a kisebb összegű személyi hitel - ami akár milliós tétel is lehet - elbírálása és kiutalása csak néhány percet vesz igénybe. Ehhez sok esetben személyes jelenlétre sincs szükség, hanem kényelmesen elintézhető otthonról, online.

Fontos tudni, hogy a bankok bár kötelesek kivizsgálni a csalásról szóló bejelentéseket, azonban


a bizonyíthatóan az ügyfél által jóváhagyott, illetve az ő súlyos gondatlansága vagy kirívóan észszerűtlen, szinte szándékos magatartása miatt megvalósuló tranzakcióknál a pénzforgalmi szolgáltató akár mentesülhet a kártérítéstől.