#tippek és tanácsok

Információbiztonsági tanácsok nyárra

2023. július 19. szerda
A jó idő beköszöntével a legtöbben elutazunk, hogy kipihenjük a hétköznapok fáradalmait. A nyaralásaink során is fokozottan kell figyelnünk, mert számos olyan szituációban találhatjuk magunkat, amikor adataink és értékeink biztonsága kerülhet veszélybe.
Íme néhány tipp, hogy a nyaralásaink során is biztonságban tudhassuk adatainkat:
KORLÁTOZZUK BEJEGYZÉSEINK NYILVÁNOSSÁGI BEÁLLÍTÁSAIT A KÖZÖSSÉGI MÉDIA PLATFORMOKON!
Mivel a közösségi oldalakon megosztott adataink nem csak az elektronikus postafiókjainkat, telefonos elérhetőségeinket tehetik mindenki számára elérhetővé, hanem bejegyzéseink könnyedén elárulhatják rólunk, hogy éppen nem tartózkodunk otthon (pl. lokációmegjelöléses fotók a nyaralásról). Az ilyen nem kívánt kockázatok csökkentése érdekében pontosan határozzuk meg, hogy személyes adatainkat, bejegyzéseinket, megosztásainkat milyen felhasználói kör érheti el. Törekedjünk arra, hogy adataink és bejegyzéseink csak ismerőseink számára legyenek elérhetők, de az e-mail címek és telefonszámok akkor vannak a legnagyobb biztonságban, amennyiben azokat rajtunk kívül senki nem láthatja. Az előzőekben leírtak mellett módunk van annak korlátozására is, hogy mások bejegyzéseiben hogyan (ne) jelenünk meg, éljünk ezzel a lehetőséggel!
KÖRÜLTEKINTŐEN ÉS KORLÁTOZOTTAN HASZNÁLJUK A PUBLIKUS WI-FI HÁLÓZATOKAT!
A repülőtéren, vonaton, szállodában elérhető nyilvános Wi-Fi hálózatok nagyon csábítók, hiszen rajtuk keresztül kényelmesen és ingyenesen tudjuk használni az internet szolgáltatásait. Ugyanakkor sajnos valódi táptalajai a kiberfenyegetéseknek, mivel sok esetben a hálózati eléréséhez szükséges jelszó nyilvánosan elérhető bárki számára, illetve nem kapunk pontos információkat a hálózat biztonsági beállításairól sem. Ezekből kifolyólag a hálózatot kártékony szándékkal használók előtt „nyitott könyv” a tevékenységünk. Ha mégis arra kényszerülünk, hogy ilyen hálózatot használjunk, akkor csak olyan oldalakat látogassunk, amelyek titkosított csatornát (HTTPS) használnak kommunikációra, kerüljük a banki ügyintézést, illetve minden egyéb olyan tevékenységet, ami felhasználói adatok (azonosító és jelszó) megadását igénylik. Amennyiben lehetőségünk van rá, vegyük igénybe a VPN szolgáltatók lehetőségeit (pl.: VPN előfizetés).
KERÜLJÜK A NYILVÁNOS MOBILTELEFON-TÖLTŐÁLLOMÁSOKAT!
Egy hosszú út során mobileszközeink gyorsabban lemerülhetnek (pl.: navigáció használatával). A publikus Wi-Fi hálózatokhoz hasonlóan a nyilvános mobiltöltő-állomások is csábító eszközök, viszont a hálózati kábelek töltés mellett adatátvitelre is alkalmasak, így valójában nem tudjuk, hogy a telefonunkkal a „töltés” ideje alatt mi történik. Abban az esetben használhatjuk bátran az ilyen állomásokat, amennyiben lehetőség van saját töltőegység (hálózati csatlakozó és kábel) használatára! Praktikus alternatívaként hosszabb utazásokra vihetünk magunkkal hordozható töltőket, ún. powerbankeket.
Éljünk tudatosan, biztonságosan és gondolkodjunk, mielőtt kattintunk!