#figyelmeztetés

Ismert csomagküldő cég nevében csalnak ki internetbanki adatokat adathalász csalók

2023. július 13. csütörtök
Ismert csomagküldő cég nevében csalnak ki internetbanki adatokat adathalász csalók
A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztálya 2023. július 13-án feljelentés alapján rendelt el nyomozást egy közösségi oldalon megjelent hirdetésre jelentkező csaló ellen, aki vásárlást színlelve az eladó banki adatait akarta megszerezni.
A feljelentő hirdetésére az ismeretlen elkövető egy üzenetküldő alkalmazásban jelentkezett potenciális vásárlóként, és az üzenetváltás során azt állította, hogy az eladó terméket előre utalással kívánja fizetni, a szállítást pedig egy csomagküldő szolgáltatóval szeretné megoldani. A csaló ezt követően megírta, hogy megrendelte a szállítást a termékre, majd küldött egy adathalász linket a hirdetőnek. Azt állította, hogy amennyiben az eladó kitölti az űrlapon szereplő adatokat, akkor teljesül az utalás, és megkapja a termék vételárát. A link megnyitását követően a sértett egy olyan webfelületre jutott, ahol ki kellett választania saját számlavezető bankját, majd a gyanútlan eladó kitöltötte az űrlapot és megadta saját internetbankjának azonosító adatát és jelszavát.
A sértett banki adatainak elküldésével teljes hozzáférést biztosított a bankszámlájához.
A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztálya a nyomozás során szorosan együttműködött a Nemzeti Védelmi Szolgálat speciális kiberfelderítési egységével, melynek eredményeként azonosították a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható elkövetői kört, akiket 2023. július 10-én egy belvárosi bevásárlóközpontban elfogtak.