#figyelmeztetés

Két Google Play áruházban elérhető fájlkezelő alkalmazásról derült ki, hogy valójában kémprogramok.

2023. július 14. péntek
Két Google Play áruházban elérhető fájlkezelő alkalmazásról derült ki, hogy valójában kémprogramok. Az alkalmazásokat összesen 1,5 millióan töltötték le.
A Pradeo mobilbiztonsági vállalat jelentéséből kiderül, hogy mindkét kémprogramot, nevezetesen a File Recovery & Data Recovery-t (com.spot.music.filedate), valamint a File Manager-t (com.file.box.master.gkd) ugyanaz a csoport fejlesztette. Az appok a felhasználó beavatkozása nélkül elindulnak a készülék újraindítását követően, majd továbbítják az adatokat kínai szerverek felé. Az ellopott adatok közé tartoznak a névjegyzékek, médiafájlok (képek, hangfájlok és videók), a valós idejű helymeghatározás, a mobil országkódja, a hálózati szolgáltató adatai, a telefontársaság hálózati kódja, az operációs rendszer verziója, a készülék márkája és modellje.
Az alkalmazások letöltéseinek számát mesterségesen megnövelték telepítő farmok és emulátorok segítéségével, hogy a kellően magas letöltési szám megbízhatóságot sugalljon. Továbbá mindkét alkalmazás képes elrejteni a saját ikonját a kezdőképernyőn, megnehezítve ezzel a gyanútlan felhasználók számára az eltávolításukat.
Rendkívül fontos, hogy elolvassuk és megértsük az alkalmazásoknak adott engedélyeket, mielőtt elfogadjuk a felhasználási feltételeket, ezzel is megelőzve az ehhez hasonló jogsértéseket.

Legyünk óvatosak az alkalmazások letöltésekor és a szoftverek tekintetében csak a megbízható forrásokra hagyatkozzunk!