#figyelmeztetés

Kibertámadás érte a SIMPLE-t

2023. december 11. hétfő
A KiberPajzs projekt alapító partnere a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) tájékoztatót adott ki az OTP Mobil Kft. által üzemeltetett Simple alkalmazás egyes felhasználói fiókjai elleni támadásról és digitális fiókvédelmi javaslatokról.
A Simple tájékoztatása szerint:
„December 5-én este, más felület(ek)en eltulajdonított felhasználónév/jelszó kombinációkkal digitális adattolvajok több ezer Simple-felhasználó fiókjához fértek hozzá. Az illetéktelenek fizetési tranzakciót nem tudtak indítani, anyagi kár így nem történt. Az érintett fiókokat haladéktalanul blokkoltuk, a helyreállításról és a szükséges tájékoztatásról gondoskodtunk.
A fiókok védelme érdekében a szükséges lépéseket megtettük. A bűnözők ellen hatósági intézkedést kezdeményezünk.”

A szolgáltató a támadásban érintett ügyfeleit tájékoztatta arról, hogy
  • fiókjukat biztonsági okokból felfüggesztette;
  • a helyreállításhoz új jelszót kell beállítaniuk egy Simple-jelszó-módosító linket tartalmazó; rendszeremail segítségével;
  • javasolták, hogy az új jelszó korábban, vagy más szolgáltatásban használttól eltérő legyen;

Az NBSZ NKI az eset kapcsán az alábbiakra hívja fel a figyelmet:
  • Amennyiben Ön érintett a Simple elleni kibertámadásban (erről a fentiek szerint értesítést kapott az alkalmazást üzemeltető OTP Mobil Kft.-től), és a feltört fiók jelszavát más szolgáltatásnál is alkalmazza, javasolt minden egyes ilyen szolgáltatásnál mielőbb lecserélnie a kiszivárgott jelszót, mert ezeket a fiókokat is támadás érheti.
  • A digitális felhasználói fiókok védelmében elengedhetetlen a szolgáltatásonként különböző, erős jelszavak használata. Az erős jelszó minimum 12 karakter hosszú, lehetőleg speciális karaktert (pl.: . # $) is tartalmaz. A témában ajánljuk az NBSZ NKI, „Kulcs a digitális élethez – a biztonságos jelszókezelésről” című tájékoztatóját (https://nki.gov.hu/wp-content/uploads/2023/04/Kulcs-a-digitalis-elethez-_CTI-jelentes.pdf), valamint a Kibertámadás! podcast adását, amelyben a jelszavak biztonságos tárolására adunk tanácsokat.
  • Ha egy szolgáltatás lehetőséget ad a többfaktoros hitelesítés használatára, azt javasolt aktiválni. (A Simple esetében bevezetés alatt áll a többfaktoros hitelesítés.)
  • Mivel a támadók megszerezhették az érintett ügyfelek SimplePay rendszerében regisztrált e-mail címeit, várhatóan meg fog szaporodni az ezekre érkező csaló, adathalász levelek száma, ezért az érintett fiókok tulajdonosainak javasolt fokozottan óvatosan kezelniük a hiperhivatkozást vagy csatolmányt tartalmazó üzeneteket.
  • A digitális csalásokról bővebb információért látogasson el az NBSZ NKI weboldalára: https://nki.gov.hu