#tippek és tanácsok

Nyaralás szóljon a pihenésről – Ne használjuk közben a munkahelyi eszközeinket!

2023. július 17. hétfő
Biztosan mi is ismerünk (vagy mi magunk is közéjük tartozunk) olyan embereket, akik a munkahelyi pozíciójuk, munkakörük vagy egész egyszerűen habitusuk miatt nem tudják elszakítani magukat munkahelyüktől a nyaralás során sem. Azonban érdemes átgondolni, amennyiben ebben a cipőben járunk, milyen kockázatokat, illetve felelősséget vállalunk ezzel magunkra.
Néhány telefonhívás lebonyolítása azért nem jelent nagy kockázatot, azonban a reptereken, szálláshelyeken, egyéb közösségi helyeken kezdjük el használni internetre csatlakozva vállalati laptopunkat, telefonunkat számos veszélynek tehetjük ki magunkat, illetve közvetetten a munkahelyünket is.
A Nemzeti Kibervédelmi Intézet nyaralási tanácsai segítségével könnyebb megoldani, hogy a nyaralás valóban a pihenésről szóljon, és az adatok szempontjából is biztonságos legyen az utazás.
  1. Alapszabály, hogy nyaralásra NE vigyünk magunkkal több elektronikai eszközt és adatot, mint amennyire ténylegesen szükségünk van!

  2. Alapesetben, ha a saját eszközünket támadják meg a bűnözők, a saját adatainkat kockáztatjuk. A munkahelyi eszközünk esetében azonban a vállalat felé tartozunk felelősséggel a céges adatok biztonságos kezelésében. Amennyiben a támadónak sikerül üzleti adatokra szert tennie, az nem csak kellemetlen lehet számunkra, hanem súlyos jogi következményekkel is járhat, amelyek minket terhelnek.

  3. A nyaralás során érdemes gondolni a fizikai eltulajdonításra is. A szállodai szobában vagy a poggyászban hagyott céges eszköz eltűnése esetén a felelősség szintén minket fog terhelni, itt már nem csak az adatok tekintetében, hanem az ellopott eszköz értékében is.

  4. Amennyiben nem tudjuk elkerülni a vállalati eszközök használatát a nyaralás során, a pihenés megkezdése előtt mindenképp érdeklődjünk, hogy a munkáltatónknál egyáltalán van-e erre lehetőség.

  5. Amennyiben van erre lehetőség, kérjünk részletes tájékoztatást, hogy milyen műveleteket szükséges elvégeznünk az eszközökön a biztonságos használat érdekében. Ezek között általában szerepelni szokott a biztonsági másolat készítése, titkosítás használata (pl.: BitLocker), VPN használata.

Összességében azt tanácsoljuk, ha tehetjük, élvezzük ki a nyaralást, pihenjünk és vállalati eszközeinket pedig hagyjuk a munkahelyünkön, biztonságos környezetben.