#rólunk

Rendőrkézre kerültek egy online csalásokra szakosodott bűnbanda vezetői

2023. október 16. hétfő

Online csalásra szakosodott bűndanda vezetőit tartóztatta le a nyomozó hatóság.

A bűnözők többféle módszerrel dolgoztak: magukat banki alkalmazottnak kiadva hívták fel az "ügyfeleket", hogy telepítsenek online eszközeikre egy alkalmazást, amely segítségével egy úgynevezett bankválasztó oldalra léptek be, mely valójában egy adathalász oldal volt. Így módon a bűnözők megszerezték a csaláshoz szükséges banki adatokat. Olyan is előfordult, hogy a kiberbűnözők közösségi oldalakon keresték meg gyanútlan áldozataikat, akiktől különböző hihető, vagy kevésbé hihető történetekkel csalták ki például bankkártyák PIN-kódjait, vagy a számlákhoz tartozó belépési jelszavakat.
Bár a pénzintézetek mindig küldenek ügyfeleik részére SMS-t vagy ún. push üzenetet a tranzakciók jóváhagyásához és végrehajtásához de előfordult, hogy a bűnözők ezeket is meg tudták szerezni.
A nyomozás a bűnszervezet vezetőinek elfogásával még nem zárult le, a munkát a rendőri szervek addig folytatják, amíg valamennyi bandatag kézre nem kerül.

Bővebben: https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/a-kiberterben-is-eredmenyesek-a-budapesti-nyomozok