#tippek és tanácsok

Vigyázat, egy SMS is lehet kártékony!

2023. május 4. csütörtök
Az utóbbi időben megnövekedett a kártékony URL-ek küldése SMS üzenetben. Megtévesztő módon, a felhasználói bizalom növelése érdekében gyakran ismert (pl. logisztikai, csomagküldő) cégek arculati elemeit is megjelenítik a megnyitott weboldalon. A linkre kattintás után sokszor arra akarják rávenni a gyanútlan felhasználót, hogy telepítsen egy kártékony mobilalkalmazást, melynek segítségével az elkövetők hozzáférhetnek az eszközön tárolt adatokhoz. Legtöbbször önmagában a link megnyitása nem fertőzi meg az eszközt, de előfordul, hogy közben a telefon böngészőjén keresztül kártékony kódot telepít. Érdemes kattintás nélkül törölni az ilyen vagy hasonló SMS-eket.
Lehetséges a kártékony SMS szűrése Android operációs rendszeren
Az SMS-ben terjedő spamek, kéretlen, illetve csaló szándékú üzenetek elleni védelemben a Google Android operációs rendszert használó okostelefok esetében a gyártók által kínált SMS szűrési megoldások jelenthetnek segítséget.
A Messages a Google Android telefonokra készített hivatalos (SMS és MMS) szövegesüzenet-küldő és (RCS) csevegési alkalmazása, melyet a felhasználó beállíthat a telefonján alapértelmezett üzenetkezelő alkalmazásként. Az alkalmazással a felhasználó bárkinek küldhet csoportos üzeneteket, videó- és hangüzeneteket is mobilkészülékről és számítógépről, amennyiben azt a mobil szolgáltató hálózata és a másik felhasználó telefonja is támogatja. Ha nincs a Messages alkalmazás a felhasználó telefonjára telepítve, akkor letölthető és telepíthető a Google Play áruházból, amit eddig több mint 1 milliárd felhasználó tett meg.
Ha a felhasználó telefonjára több üzenetküldő alkalmazás is telepítve van, beállíthatja, hogy a Messages legyen az alapértelmezett. Ha a Messages az alapértelmezett üzenetküldő alkalmazás, akkor abban nézheti meg az SMS-előzményeket, és csak a Messages alkalmazásban fog tudni új SMS-t küldeni és fogadni.
A felhasználó egy adott személy értesítéseit teljesen be- vagy kikapcsolhatja, illetve módosíthatja az értesítések eszközön való megjelenését szabályozó speciális beállításokat. Ha letilt valakit, nem fog tudni tőle hívást vagy üzenetet fogadni. Az adott személy (üzenetküldő) értesítéseinek letiltása az adott üzenetet megnyitva a Beállítások -> Részletek -> Letiltás és spam bejelentése menüpontban lehetséges
Spam elleni védelem Androidon
A spammel és más nem kívánt üzenetekkel szembeni valós idejű védelemmel, a Messages alkalmazás egyszerűbbé és biztonságosabbá teszi a csevegést. A spam észleléséhez az üzenet adatait használja az alkalmazás. Ha levélszemét-gyanús üzenetet észlel, elrejti azt a Spam mappában. A felhasználó spam-gyanúról szóló figyelmeztetést kap a Messages-ben és jelezheti a Google-nek az „Ez spam” vagy az „Ez nem spam” lehetőséget választva, hogy szerinte spam-e az üzenet. Ha a felhasználó spamként jelöl meg egy beszélgetést, azzal le is tiltja a feladót és áthelyezi a „Spam és letiltott” mappába. A Messages alkalmazás telepítésekor a spammel szembeni védelem automatikusan bekapcsolásra kerül, de a felhasználó bármikor kikapcsolhatja e funkciót. (Messages -> Beállítások -> Spammel szembeni védelem -> Spammel szembeni védelem engedélyezése)
Ha be van kapcsolva a spammel szembeni védelem, a Messages gépi tanulási modelleket használ az eszközön, amelyek észlelik az üzenetben a spam-re utaló jellegzetességeket. A Messages alkalmazás nem osztja meg és nem küldi el az üzenetek tartalmát a Google szervereinek – kivéve, ha a felhasználó bejelenti az üzenetet spam-ként. A Messages akkor is észlelheti a levélszemét gyanús üzeneteket az eszközén, amikor nincs mobil internet kapcsolat.