#tippek és tanácsok

A főszerepben "John Travolta"

2024. május 16. csütörtök

Az ún. nigériai csalások során az elkövetők valamilyen megtévesztő kommunikációval – jellemzően e-mailben vagy közösségi média felületeken – pénz utalására veszik rá az áldozatukat, vagyis ezekben az esetekben a banki ügyfelek önszántukból utalnak! Ezzel a módszerrel működő kiberbűnözőket fogtak el Mátrix Projekt nyomozói.


A nyomozók beszámolója szerint a bűnözők az interneten ismerkedtek meg áldozataikkal. A csalások során az ENSZ kötelékében külföldön szolgáló katonaorvosnak vagy John Travolta amerikai színésznek adták ki magukat és miután áldozatukkal bizalmi, romantikus kapcsolatot alakítottak ki, pénzt kértek tőlük. A részletekre is nagyon odafigyeltek a csalók, mert látszólag az ENSZ-től, de valójában a csalótól érkeztek emailek, melyben az utalással kapcsolatos információk voltak, illetve „Travolta” menedzsere volt az utalás címzettje.


A pénz útját is előre megszervezték, mivel nem saját számlára kérték az összeget, hanem közbeiktattak külön erre a „munkára” felvett magánszemélyeket, akik közül volt olyan, aki nem tudta, hogy emberek átverésének eredményeként került a számlájára a pénz, de olyan is akadt, aki tisztában volt vele, hogy pénzmosásban vesz részt. Ilyen módon százmilliókat mozgattak meg a bűnszervezet tagjai!


A Rendőrség nyomatékosan kéri, hogy mindenki fogadja meg a bűnmegelőzési tanácsokat:

  • Ne legyen a csalók alkalmazottja!
  • Ne telepítsen idegenek kérésére távoli elérést segítő programokat a telefonjára, számítógépére!
  • Ne adja meg idegeneknek a banki adatait, kódjait!
  • Ne kattintson rá emailben kapott linkekre, és ne írja be a felugró felületekre/ablakokba az adatait!
  • Ne utaljon, küldjön pénzt és ne hagyja, hogy a számlájára idegenek pénzt utaljanak!
  • Ne kezeljen, utaljon tovább olyan pénzt, amiről nem tudja pontosan, honnan van, mert így maga is bűncselekményt követ el.


Az eredeti hír itt olvasható:

A kibercsaló. Főszerepben: John Travolta | A Rendőrség hivatalos honlapja (police.hu)