#tippek és tanácsok

A kiberbűnözőknek nincs határ: óvatosan a pénzügyeinkkel a nyaralás alatt is

2024. május 6. hétfő

”Gondos tervezés, gondtalan nyaralás” címmel indít kommunikációs kampányt az MNB melynek keretében új, pénzügyi kvízjátékokkal is tesztelhetik a fogyasztók, megfelelően felkészültek-e a vakáció alatti pénzügyi kockázatok elkerülésére. Az összeállított cikkek, játékos kvízek, tanácsadás és médiainterjúk célja, hogy pihenésünket pénzügyi szempontból is körültekintően tervezzük meg, többek között a kibercsalások minél hatékonyabb elkerülése érdekében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) következő pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányát a nyári utazások alatti pénzügyi döntések támogatása hívta életre. A jegybank felhívja a figyelmet a tudatos bankkártyahasználatra, emellett gyakorlati tanácsokkal és hasznos tippekkel segíti a körültekintő utazástervezést. A témában a Pénzügyi Navigátor honlapon e célra összeállított tematikus tartalmakból, a közösségi médiában, a vármegyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban, illetve az MNB Ügyfélszolgálatán is kaphatunk segítséget.

A nyaralás alatt se feledkezzünk meg arról, hogy a kiberbűnözők számára sajnos nincs határ. Az interneten csak megbízható kereskedelmi szolgáltatók oldalán célszerű megadni bankkártya-adatainkat, hiszen az MNB-hez érkezett több ügyféljelzés szerint ismert utaztatási társaságok külföldi autókölcsönzési vagy szállásadói partnereihez kötődő ügyleteknél digitális bankkártya-csalási kísérletek fordulhattak elő.

Noha egyes ügyfelek kizárólag a jól ismert szolgáltatók felületén adták meg a kifizetéshez szükséges bankkártya-adataikat, mégis (a szolgáltatás sikeres igénybevétele után, pl. külföldi utazásukról hazatérve) azt tapasztalták, hogy további, nagyobb összegeket próbáltak leemelni számlájukról. E kibercsalások ellen célszerű korlátozni bankkártyánk vásárlási-, készpénzfelvételi limitjeit. Emellett érdemes igénybe venni a kártyás tranzakciókról azonnali jelzést küldő felugró ablakos vagy sms-értesítési szolgáltatást. Internetes vásárlásnál a bankkártya PIN-kódját még kérésre sem szabad megadni, hiszen arra csak az ATM-eknél, POS-termináloknál van szükség. Az üdülés alatt lehetőleg kerülendők a nyilvános WiFi-hálózatok, inkább használjuk mobilnet-keretünket, még a szállodában is.

Idén kvízekkel bővül a Pénzügyi Navigátor lakossági pénzügyi ismeretterjesztési kommunikációs aloldal, amelyeket az MNB fogyasztóvédelmi kampányainak állandó eszközeként használ majd a lakosság pénzügyi ismereteinek további növelése érdekében. A szórakoztatva tanulás jegyében az MNB a jövőben játékos kvízek formájában is eljuttatja a fogyasztókhoz a legfontosabb, tematizált pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsokat, ismereteket. Ennek első állomása a „Gondos tervezés, gondtalan nyaralás” kampány kvízjátéka, amellyel tesztelhetik tudásukat a kitöltők akár a valutaváltás, az utasbiztosítás, a külföldi kártyahasználat, de az internetes csalások felismerésében is. További kérdés esetén a Pénzügyi Navigátor tájékoztató oldalon túl az MNB Ügyfélszolgálatához, valamint a vidéki vármegyeszékhelyeken működő Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodák munkatársaihoz is fordulhatnak információkért a fogyasztók.