#figyelmeztetés

A Magyar Posta nevével és arculati elemeivel élnek vissza a csalók

2023. november 14. kedd
Az elmúlt napokban egyre több az olyan adathalász levél, amelyet a Magyar Posta nevében küldenek a támadók, az eredetire megszólalásig hasonlító, de káros weboldalra vezető hivatkozással. A csalók csomagszállítás ürügyén próbálják megszerezni a felhasználók személyes adatait.
Legyünk óvatosak! A káros weboldalak sok esetben rendkívül jól utánozzák a valódi felületeket az arculati elemek - például logók, színek, tipográfiai jellemzők - lemásolásával, azonban a levél hangvétele, illetve a weboldal címe ekkor is árulkodó lehet.
Aki ilyen és ehhez hasonló adathalász-e-mailt kap, ne kattintson az üzenetben érkező, bejelentkezési vagy személyes, illetve érzékeny adat megadását kérő hivatkozásra. A címzettek minden esetben keressenek rá az adott cég vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizzék a kapott üzenet valódiságát.
Amennyiben munkahelyi e-mail-fiókba érkezik gyanúsnak ítélt levél, ajánlott spamüzenetként megjelölni és értesíteni a szervezet információbiztonsági felelősét, rendszergazdáját.
Az adathalász-üzenetek csatolmányt is tartalmazhatnak (például Microsoft Word-dokumentumot, vagy tömörített .iso vagy .pdf kiterjesztésű fájlt). Ne nyissák meg és ne töltsék le ezeket.
Az adathalászatról bejelentést lehet tenni a csirt@nki.gov.hu e-mail-címen.