#tippek és tanácsok

A VISA jelentése a leggyakoribb csalásokra hívja fel a figyelmet

2024. április 24. szerda


A VISA* 2023 második negyedéves adatokat vizsgáló jelentése szerint a pénzügyi fenyegetést jelentő csalási módszerek egyre szervezettebb és kifinomultabb műveletekké fejlődtek, akár csúcstechnológiát is alkalmazva egy-egy nagyszabású csalási folyamat megkönnyítésére. A kiberfenyegetések egyre inkább a pénzügyi biztonsági lánc leggyengébb láncszemét veszik célba: az embereket. Eszerint egyre gyakrabban a kifejezetten felfokozott érzelmi állapotban lévő fogyasztókra igyekeznek hatni, hogy könnyebben megtéveszthessék őket.


A leggyakoribb csalások a következők:

  • csalók a közösségimédia-felületeken és társkereső oldalakon az olyan ünnepek alkalmával, mint a Valentin-nap vagy a szilveszter, online férkőznek az emberek bizalmába, és meggyőzik a tapasztalatlan és óvatlan áldozataikat, hogy?magas hozamot ígérő befektetésbe, például hamis kriptovaluta kereskedelmi platformokba fektessenek be. Az ilyen meggyőző, mesterséges intelligenciát alkalmazó csaláskampányok több milliárd dolláros veszteséget okoztak a fogyasztóknak. A Visa kutatása szerint a megkérdezett felnőttek 10 százaléka volt már ún. „disznóvágás-átverés” célpontja.
  • az áldozatok értesítést kapnak egy rég nem látott rokon örökségével kapcsolatban egy olyan ügyvédi irodától vagy más szakmai szervezettől, amely látszólag teljesen szabályosan működik. Az intő jelek közé tartozik a titoktartás kérése, a sürgetés, a személyes adatokra vonatkozó kérések és a felszólítás kezdeti befizetésre a jövőbeni nyereség biztosításához. A Visa által megkérdezett amerikai felnőttek 15 százaléka volt már öröklési csalás célpontja.
  • az aktuális tragikus eseményeket kihasználva a csalók a közösségimédia-felületeken adományozási felhívásokkal használják ki az adományozók gyanútlanságát.
  • a csalók olyan megtévesztő, hamis online boltnak tűnő felületeket hoznak létre, amelyek alacsony áron kínálnak keresett termékeket, de céljuk a fizetési információk gyűjtése. A törvényesen működő kereskedők teljesítik az online megrendelést, de a fizetési információk már illetéktelen kezekbe kerülnek és további visszaélésre adnak lehetőséget. Ezek az ún. háromszögelési csalások egyetlen hónap alatt akár 1 milliárd dollárral is megkárosíthatják a kereskedőket.
  • egyre gyakrabban alkalmazzák a csalók a mesterséges intelligenciát (AI), amely lehetővé teszi számukra, hogy a bankok csalásellenőrzési sebezhetőségét használják ki.


A kártyabirtokosok mellett a csalók folyamatosan vizsgálják a különböző vállalatokat és informatikai infrastruktúrát is komplex gyenge pontok után kutatva, hogy a legújabb technológiák alkalmazásával használják ki a sérülékenységeket.

A Visa is felhívja a figyelmet arra, hogy tudatossággal elkerülhető a csaló próbálkozások legtöbbje!


* a Visa Inc.: elektronikus fizetésekre szakosodott multinacionális pénzügyi vállalat



Az eredeti hír itt olvasható:

Zsarolóvírustól a „disznóvágás-átverésig” - a fogyasztókat és vállalkozásokat leggyakrabban érintő csalásokra hívja fel a figyelmet a Visa friss jelentése | Visa