#tippek és tanácsok

Banki kibercsalások útvesztője, avagy hogyan ne sétáljunk csapdába? - 1. rész

2024. szeptember 12. csütörtök

A bankok, kártyatársaságok, egyéb kapcsolódó hatóságok és szervezetek csalásmegelőző rendszereket működtetnek és figyelik a tranzakciókat az uniós szabályok és hazai jogszabályi előírások alapján, melyhez a bankok számára a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elvárásai és iránymutatásai is segítségül szolgálnak. A tapasztalat szerint azonban a legtöbb online csalás sikerességéhez az ügyfelek aktív közreműködése is hozzájárul, így azok megakadályozásában az ő részvételük is elengedhetetlen.

Tornai Annamária Natália, az MNB fogyasztóvédelmi munkatársa a beérkező fogyasztóvédelmi panaszok alapján, valós példákon keresztül két részes szakmai cikkben mutatja be a leggyakoribb csalástípusokat, valamint hasznos tanácsokkal is szolgál az online csalások elkerülése érdekében:

  • Legyen éber, óvatos és körültekintő!
  • Pénzügyeit csak akkor kezelje, ha kellő ideje van rá, hiszen a csalók azt próbálják kihasználni, hogy az emberek elfoglaltak, felületesen olvasnak, sietnek és gyorsan döntenek, megszokásból cselekszenek.
  • A sürgető vagy fenyegető hívás hangneme mindig legyen gyanús!
  • Ne kapkodjon, hanem gondolja át alaposan, hogy mit is kérnek valójában!
  • Ne telepítsen ismeretlen alkalmazást a telefonjára, ne engedjen hozzáférést és ne adjon irányítási lehetőséget másnak a mobilja fölött és ne adjon ki bizalmas információkat!
  • Legyen óvatos a mások által kezdeményezett kapcsolatfelvételekkel, ne kattintson az üzenetben lévő hivatkozásokra, és ne nyissa meg a mellékleteket, inkább használja a hivatalos banki oldalt!
  • A jóváhagyáshoz kapcsolódó sms-ben vagy push üzenetben szereplő információkat olvassa el és értelmezze, ne adjon engedélyt olyan esetben, ha a jóváhagyó kód nem a szándékai szerinti tranzakcióra vonatkozik! Ha például a netbankjába akar belépni, de mobiltárca regisztrációról szól az sms/push üzenet, azonnal szakítsa meg a folyamatot és vegye fel a kapcsolatot a bankjával!

A szakmai cikk teljes terjedelemben elérhető az MNB honlapján.