#figyelmeztetés

Csalók hirdetnek befektetési programot, garanciát az MNB nevével

2024. szeptember 13. péntek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) feljelentést tett a nyomozó hatóságnál és honlapja Figyelmeztetések menüpontjában jelzést tett közzé az ügyfelek számára egy, a nevével visszaélő újabb csalássorozat nyomán. Mint emlékezetes, tavaly szeptemberben és idén májusban adathalász támadók a jegybank telefonszámaival visszaélve próbálták megszerezni az ügyfelek bizalmas banki adatait.

A mostani támadássorozatnál a bűnözők a közösségi médiában tesznek közzé céges hirdetéseket arról, hogy az MNB befektetési programot indított el, s ennek keretében az együttműködő cég részvényeit lehet megvenni. A hirdetésre kattintó érdeklődőket meghamisított honlapokra navigálják át, ahol az ügyfelek megadhatják adataikat, majd a csalók telefonos, e-mailes egyeztetés nyomán szerződéstervezetet küldenek nekik. Az ezt aláíró, majd pénzt átadó ügyfelek többé nem kapják vissza befektetésüket.

A csalók mostanáig Luna Capitals, Cosmos Capital, Act Human Capital, Devix Group, Market Internal, illetve Multistox cégneveket használtak a visszaéléseknél. A bűncselekmény hitelességének növeléséért hamis MNB tevékenységi engedélyszámot szerepeltetnek. Szintén e célt szolgálja, hogy a dokumentumokon valótlanul azt is állítják, hogy a befektetők ügyfélszámláján lévő pénzt a jegybank garantálja. A minimális befizetési összeg 90 ezer forint, amire a hirdetésekben irreális (akár heti 100 százalékos) hozamot ígérnek.

A valóság ezzel szemben az, hogy az MNB nem indított el befektetési programot a közelmúltban egyetlen tőzsdei kibocsátó társasággal sem, s így ehhez kapcsolódó garanciát sem vállal. A csalók támadásainak célja egyedül a befektetők megtakarításainak megszerzése, az ügyfelek pénzét magánszámlákra utaltatják el, majd azonnal eltűnnek.

Ha egy ügyfél esetlegesen pénzt adott át a bűnözőknek vagy bankszámlájánál visszaélést tapasztal, célszerű haladéktalanul feljelentést tennie a rendőrségen, bejelentést tenni bankjánál, segítve a visszaélések felderítését.

További hasznos információkat az alábbi oldalon olvashat: