#tippek és tanácsok

Egy bimbózó romantikus kapcsolat is végződhet pénzügyi csalásban

2024. március 20. szerda

Közösségimédia-oldalakon, online társkereső portálokon terjed az ún. nigériai csalás azon változata, amelynél az elkövető romantikus kapcsolatot épít fel leendő áldozatával, mielőtt valamilyen megható történettel pénzt kér tőle.

A nigériai típusú csalások során megtévesztő kommunikációval - jellemzően e-mailben, online felületeken - pénz utalására veszik rá az áldozatokat, vagyis ezekben az esetekben a későbbi károsultak önszántukból utalnak! A hamis levelekben általában segítséget kérnek az elkövetők: menekültek vagyonának vagy jogtalanul elvett örökség visszaszerzéséhez, valamilyen okból átmenetileg hozzá nem férhető összeg megszerzéséhez.

Ez a csalás a legrégebbi átverési módozatok egyike, és sajnos a mai napig akadnak áldozatok, akik amellett, hogy önszántukból mondanak búcsút megtakarításaiknak, még pénzmosásba is keveredhetnek.

Nemrég került a rendőrség látóterébe egy eset, ahol egy állítólagos orvos hosszú hetekig, hónapokig épített fel romantikus kapcsolatot áldozatával. Az egyre bensőségesebbé váló kapcsolat során a megnyerő férfi elmondta „kedvesének”, hogy nagyobb összegek folynak be hozzá, amiket ő később majd rászoruló ismerőseinek ad. Ezeknek az összegeknek az áramoltatásában kérte az áldozata segítségét, akinek az volt a feladata, hogy a számlájára érkező pénzt levegye, vagy tovább utalja. Többmillió forint fordult meg így a hiszékeny károsult keze alatt.

A nyomozás során arra is fény derült, hogy az utalások telefonos csalásokkal átvert emberek folyószámláiról érkeztek. A rendőrség pénzmosás miatt folytatott nyomozást a csalás áldozatával szemben.


LEGYEN ÓVATOS!

Fogadja meg a Rendőrség tanácsait:

  • Nem tudhatja biztosan, ki van a profil mögött. Mindig vegye ezt figyelembe!
  • Ne szerepeltesse családi állapotát a közösségi oldalán megjelenő adatai között!
  • Legyen nagyon óvatos, mennyi személyes információt oszt meg magáról!
  • Gyanakodjon, ha az új online ismerőse nem szeretne személyes találkozót, vagy tartózkodik attól, hogy telefonon, illetve webkamerán beszéljenek!
  • Akit nem ismer személyesen, annak ne küldjön pénzt, ne adjon ki információt anyagi helyzetéről!
  • Ne adja meg bankkártya- vagy online banki adatait, és ne küldjön másolatot okmányairól!
  • Ne osszon meg olyan információkat és ne küldjön olyan fotókat magáról, amikkel később megzsarolhatják!
  • Legyen gyanús, ha valaki arra kéri Önt, hogy ne beszéljen másnak új kapcsolatáról!


Oldalunkon további hasznos információkat olvashat az ún. nigériai csalásokról:

https://kiberpajzs.hu/csalastipusok/emailes/nigeriai-csalas/


Az eredeti hír itt olvasható:

https://www.police.hu/index.php/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/matrix-projekt/roka-fogta-csuka