#tippek és tanácsok

Fontos, a biztonságos bankolást elősegítő változások lépnek életbe mától

2024. szeptember 1. vasárnap

Szeptember 1-jétől - a Magyar Nemzeti Bank júliusi ajánlásának megfelelően - sokkal biztonságosabbá válik az elektronikus fizetés hazánkban. Mivel a legtöbb banknál az ügyfelek jelentős része elektronikus csatornákat használ, a pénzintézeteknek számos intézkedést bevezetnek annak érdekében, hogy az ügyfeleik pénze a lehető legnagyobb biztonságban legyen a csalóktól.


Nézzük, mik a legfontosabbak a banki teendők közül:

  • Szeptembertől értékhatárokat vezetnek be a digitális csatornákon és a bankkártyával kezdeményezett tranzakciók esetén. Az előre beállított limiteket az ügyfél díjmentesen módosíthatja felfelé és lefelé is.
  • Lehetőséget adnak ügyfeleik számára, hogy a jövőben letilthatják a hiteligénylés online módon való benyújtásának, ügyintézésének lehetőségét az internet- vagy mobilbanki eszközeikről.
  • Az online hiteligénylési folyamatokba beépítik a visszaélések valós idejű (szinte azonnali) észleléséhez, megelőzéséhez, megakadályozásához és kezeléséhez szükséges védelmi mechanizmusokat, kontrollokat.
  • Nyomon követik az aktuális kibercsalási trendeket és rendszeresen elemzik a saját ügyfeleiket érintő visszaéléseket, majd a tapasztalatokat is beépítik a megelőzési folyamatokba.
  • Haladéktalanul és díjmentesen értesítik az ügyfeleiket, ha a számlájukhoz tartozóan új bankkártyát aktiváltak, ha új készüléken telepítettek banki applikációt vagy léptek be a mobilbankjukba, vagy az internetbankjukba, illetve igényeltek hozzáférést ezekhez a szolgáltatásokhoz.
  • Banki ügyfélszolgálat által kezdeményezett telefonhíváskor egyedi azonosító kódot használnak, amely alapján az ügyfél tudja, hogy valóban a bank hívta-e fel. Ha az ügyintéző nem ismeri a titkos kódot, akkor nyilvánvaló, hogy átverésről van szó.
  • Lehetővé teszik az ügyfeleknek, hogy képesek legyenek az általuk visszaélésgyanúsnak ítélt fizetési kérelem küldőjének letiltását, valamint a letiltás feloldására az elektronikus csatornákon keresztül.
  • Azonnal értesítik az ügyefeleiket, ha valamilyen tranzakció történt a számlájukon, illetve, ha megváltoztatták valamilyen adatát a bankban, például a jelszavát, értesítési adatait, telefonszámát. Ezt a díjmentes szolgáltatást a mikrovállalkozásoknak is biztosítják.
  • Figyelik a gyanús (nem a megszokott időben és platformról indított, a szokottnál magasabb összegű) tranzakciókat, és ha ilyet tapasztalnak, akkor értesíteniük kell az ügyfelet.
  • Rendszeresen figyelmeztetik az ügyfeleket a megfelelő biztonságra, a készülékek biztonságos beállítására.