#tippek és tanácsok

Hamarosan iskolakezdés! Mire figyeljünk?

2024. augusztus 16. péntek

A hamis biztonságérzet illúzióját ma már nem engedhetjük meg magunknak. Nem szabad azt gondolnunk, hogy mi a hekkereknek vagy kiberbűnözőknek nem vagyunk érdekesek, mivel gyakorlatilag mindannyian célpontjai lehetünk egy támadásnak. Személyes és pénzügyi jólétünket is károsíthatják a bűnözők egy-egy rosszindulatú hozzáféréssel.


Frissítsük fel együtt a legjobb online gyakorlatokat:

  • Az iskolakezdés elején kiemelten legyünk résen az online tanszervásárlásokhoz kötődő csalásokkal és egyéb, iskolai célú adathalász kísérletekkel szemben.
  • Tartsuk mindig szem előtt, hogy ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem az!
  • Csak megbízható weboldalakon vásároljunk!
  • A szülők vizsgáljanak meg minden olyan iskolával kapcsolatos alkalmazást, amelyet gyermekük telepíteni szeretne a készülékekre. A programok letöltése előtt javasolt átnézni azok értékeléseit, adatvédelmi irányelveit, illetve az appokról szóló szakmai cikkeket.
  • Javasolt a gyermekekkel a kiberbiztonsági higiéniáról beszélgetni, kiemelten a megfelelő jelszóválasztásról. A szülők győződjenek meg róla, hogy a gyermek eszközei és iskolai fiókjai erős, egyedi jelszavakkal vannak beállítva. Az egyszerű jelszókezelés megkönnyítése érdekében megfontolandó egy biztonságos jelszókezelő használata.
  • A szülők és gyermekek akár együtt is naprakészen tarthatják rendszereiket és böngészőiket: a közös edukáció jó ötlet. Mindezek mellett fontos megtanítani a gyermekeknek, hogy soha semmilyen körülmény között ne adják ki személyes adataikat idegeneknek.
  • A gyermekek által használt eszközökön, alkalmazásokon és meglátogatott weboldalakon indokoltak lehetnek a szigorú adatvédelmi beállítások.
  • A szülők kellő körültekintéssel válasszák meg azon online játékok körét, melyekkel a gyermekek játszhatnak, hiszen az elmúlt években közel 50%-kal nőtt a videójátékokhoz kapcsolódó támadások száma világszerte.


Legvégül, de nem utolsó sorban, fontos annak hangsúlyozása, hogy a gyermekek nyíltan kommunikálhatnak a szülőkkel, és jelezzenek minden gyanús tevékenységet, amit az online térben észlelnek.


Az eredeti hír az alábbi linkre kattintva olvasható:

Back to school – Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (sztfh.hu)