#tippek és tanácsok

KiberKedd: A labdarúgó EB alatt is vigyázzunk adatainkra és pénzünkre

2024. július 2. kedd

A Futball Európa-bajnokság izgalmas időszak, de ne feledkezzünk meg a kibervédelem fontosságáról sem! Íme néhány tipp, hogy biztonságban maradjunk:


Online fizetések:

Az online vásárlás kényelmes, de figyeljünk a biztonságra! Csak megbízható weboldalakon vásároljunk jegyeket és foglaljunk szállást. Például Ellenőrizzük, hogy a weboldal címe "https"-sel kezdődik-e, ami a biztonságos kapcsolatot jelzi.

Ha szeretné megtudni, hogy mire kell még figyelni az online vásárlás közben, olvassa el a NBSZ NKI tájékoztatóját https://nki.gov.hu/it-biztonsag/elemzesek/tudnivalok-a-biztonsagos-online-vasarlashoz-i-resz/


Virtuális kártya és napi átutalási limit:

Amennyiben lehetséges használjunk egyszer használatos virtuális bankkártyát vagy állítsunk be napi átutalási limitet. Ezekkel a megoldásokkal csökkenthetjük az adatlopás kockázatát vagy minimalizálhatjuk az esetlegesen bekövetkező kárt. Erről bővebben itt olvashat https://nki.gov.hu/it-biztonsag/tanacsok/kiberkedd-napi-atutalasi-limit-beallitas-mit-lehet-rola-tudni/


Utazás:

Utazás során is fontos a személyes adataink védelme. Kerüljük a nyilvános Wi-Fi hálózatokat, mivel ezek könnyen célpontjai lehetnek a hackereknek. Használjunk VPN-t (virtuális magánhálózatot) az adataink védelme érdekében.


Kibervédelem:

Legyünk óvatosak az e-mailekkel és a közösségi médiában kapott üzenetekkel! Ne kattintsunk ismeretlen linkekre, és ne adjunk meg személyes információkat ismeretlen forrásoknak!


"Feketelistás" sportfogadási oldalak:

Legyen óvatos, ha ismeretlen fogadási oldalon jár!

Gyanús jelek: álomszerű bónuszok, hiányzó adatkezelési tájékoztató, elérhetetlen ügyfélszolgálat, késve vagy egyáltalán nem kifizetett nyeremények.

Ellenőrizze a hazai legális sportfogadási oldalak listáját az SZTFH nyilvántartásában: https://sztfh.hu/nyilvantartasok/engedelyek-kozhiteles/


Jegyvásárlás:

Az EB alatt rengeteg embert vonz az online jegyvásárlás és a sportfogadások világa. Azonban ebben az esetben is óvatosnak kell maradnunk azokkal az oldalakkal szemben, amelyek nagy akciókkal vagy épp hatalmas oddsokkal kecsegtetnek. Jegyeket kizárólag hivatalos jegyértékesítő oldalakon vásároljon! Ne ossza meg a jegyek QR-kódját/vonalkódját a közösségi oldalakon! Figyeljen oda, hogy milyen oldalakon vásárol és legyen biztonságtudatos! ?