#tippek és tanácsok

Mi is az a SIM swap csalás?

2024. április 10. szerda

Az elmúlt évek során sokat változott az ún. SIM swap csalással elkövetett bűnesetek száma szerte a világban. Az összetett kibercsalási módszer első lépése, hogy csalók adathalászat vagy illegális kémprogram telepítése révén megszerzik többek között jelszavainkat, felhasználóneveinket, számlavezető bankunk nevét, a folyószámlaszámunkat vagy éppen édesanyánk nevét, lakcímünket, személyazonosító okmányaink számát. Ez után következhet az áldozat telefonjában lévő SIM kártya inaktiválása.

A SIM swap csalásnál telefonszámunk felett úgy veszik át az irányítást, hogy a bűnözővel még csak találkoznunk sem kell, sőt az eszközünk (pl.: telefonkészülékünk) eltulajdonítása sem szükséges e súlyos visszaéléshez. A csaló a korábban megszerzett személyes adatok segítségével megszemélyesíti a telefon valódi tulajdonosát (pl. meghatalmazást hamisít), majd az áldozat telefonszolgáltatójánál „új” SIM kártyát igényel valamilyen hivatkozással (pl. kisebb kártyára van szüksége készülékcsere miatt), ezáltal az áldozat tulajdonában lévő „régi” SIM kártya inaktiválódik, a telefonszám pedig aktívvá válik az „új” SIM kártyán.


Mi is ezzel a gond?

Fontos, hogy ma már telefonszámunk, pontosabban az arra értesítésben vagy sms-ben érkező kód egyfajta második autentikációs (azonosító) lépésként funkcionál az egyéb azonosítóink, jelszavaink mellett. Így többek között arra is használjuk, hogy visszaállítsuk jelszavunkat, belépjünk a netbankunkba, illetve e-mail vagy közösségimédia fiókunkba.

A fent részletezett visszaélés pont erre a funkcióra épül, hisz a csalónál lévő „új” SIM kártyára érkeznek majd meg a biztonsági SMS-ek, push értesítések (kétfaktoros azonosítás), adott esetekben a számlavezető bankunktól, így a már korábban adathalászat útján megszerzett belépési adatok mellé utolsó lépésként megkapott, jóváhagyó SMS ismeretében akár banki tranzakciót is indíthatnak a csalók a netbanki felületen.



A Magyar Telekom az ügyfelei érdekében hívja fel a figyelmet erre a kibercsalásra, hogy csökkentse az ilyen fajta csalásból fakadó kockázatot, emellett szigorította is a folyamatát annak, hogyan lehet a SIM-kártya cseréjét kérni.

Az eredeti hír itt olvasható:

https://www.telekom.hu/rolunk/telekom_vilaga/biztonsagi_tartalmak/csalas/sim-swap-csalas