#tippek és tanácsok

Ne kattintson meggondolatlanul!

2024. január 12. péntek

A közelmúltban újra elszaporodott az úgynevezett „csomagküldő szolgálatoktól” érkező SMS-ek száma, amelyben csalók tájékoztatják a címzettet, hogy csomagja érkezett. Az üzenetben megírják, hogy a kézbesítési cím egyeztetése szükséges, amelyet egy linkre kattintva tehet meg a címzett, majd a felületen bankkártyával kapcsolatos adatok egyeztetését is kérik.

Amennyiben a számlatulajdonos a kérésnek eleget tesz, a bűnözők a bankkártya, illetve bankszámla adataihoz máris hozzáférnek, és – sok esetben távol-keleti országban – különféle vásárlásokat bonyolítanak le.


A csalás megelőzése érdekében fogadják meg a Rendőrség tanácsait:

  • Amennyiben csomagot vár, ellenőrizze a kapott üzenet telefonszámát! Magyarország nemzetközi előhívó száma +36. Ha nem így kezdődik a küldő száma, mindenképpen gyanakodjon!
  • Azért, mert ugyanarra a szolgáltatóra hivatkozik az üzenet, akitől Ön csomag érkezését várja, még egyáltalán nem biztos, hogy valóban onnan is keresik!
  • A csomagküldő szolgálatok soha nem kérik el a bankszámlája, valamint bankkártyája adatait, illetve a CVC kódot sem. Kizárólag a névre, a szállítási címre, illetve a közvetlen elérhetőségekre (telefon, e-mail) van szükségük. Ezeket az információkat azonban a rendelés leadásakor a webshop részére kell megadni.


Legyen óvatos, ne hagyja, hogy megtévesszék!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére.Az eredeti hír itt olvasható: https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/matrix-projekt/ne-kattintson