#tippek és tanácsok

Ne legyen a csalók alkalmazottja!

2024. február 16. péntek

Csalárd telefonhívások alkalmával a bűnözők banki ügyintézőnek adják ki magukat, hogy megszerezhessék a gyanútlan áldozat pénzét. Ha megvalósul a csalás, a lopott pénz először egy vagy több beépített ember (stróman) számláján landolhat, akinek csak annyi a dolga, hogy bizonyos mértékű jutalék fejében a bankszámlájáról felveszi a csalárd módon megszerzett összeget, vagy tovább utalja azt, így fedve el a pénz útjának valódi célállomását, a kiberbűnözőt.

Egy nemrég feltárt bűneset során a bűnözők telefonon hívtak fel egy véletlenszerűen kiválasztott személyt, majd banki ügyintézőnek kiadva magukat azt állították, hogy egy ismeretlen pénzt akart levenni a számlájáról, és ezt a tranzakciót csak úgy tudja megakadályozni, ha telepít egy applikációt (AnyDesk) a mobiljára. A csalók még abban is segítettek áldozatuknak, hogy szóról szóra elmondták, mi a teendője. A férfi telepítette az alkalmazást, majd ezt követően elutaltattak vele többmillió forintot egy, az „ügyintéző” által megadott, „biztonságos” számlaszámra. A pénz egy magánszemély (a stróman) számlájára ment, amit az még aznap ki is vett a bankból, majd átadta csaló megbízóinak.

Ugyanezzel a módszerrel a csalók másnál is próbálkoztak, de ebben az esetben a sértett még a pénzfelvétel előtt kapcsolt, és az elutalt összeg vonatkozásában visszahívást kért a bankjától, majd jelentette az esetet a Rendőrségen.


A könnyű pénz reményében strómanná váló személy a lebukást követően pénzmosás miatt vádemelésre számíthat.



Kérjük, hogy vegyék komolyan a Rendőrség intelmeit:

Ne dőljenek be a csalóknak! Mindig gyanakodjanak, ha valaki könnyű pénzkereseti lehetőséget kínál, amelyhez csak új bankszámlákat kell nyitni, vagy a meglévőn kell pénzt fogadni, majd azt levenni vagy továbbutalni. Pénzmosóként közreműködni egy ilyen bűncselekményben törvénybe ütköző és büntetendő, függetlenül attól, hogy van-e tudomásunk az összeg eredetéről.


A hívószámazonosító meghamisításáról részletesen itt olvashatnak:

https://kiberpajzs.hu/csalastipusok/telefonos/spoofing/

Az eredeti hír itt olvasható:

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/matrix-projekt/ne-legyen-a-csalok-alkalmazottja