#figyelmeztetés

Telefonos csalók élnek vissza a Nemzeti Kibervédelmi Intézet nevével

2024. április 15. hétfő

A Nemzeti Kibervédelmi Intézethez bejelentés érkezett, amely szerint csalók az NBSZ NKI nevében és hamisított telefonszámával próbálják meg rábírni a hívott magánszemélyt, hogy adja ki a személyes és bankszámla adatait.


Amennyiben az NKI-ra hivatkozva telefonhívásban bárki arra kéri Önt, hogy adja meg érzékeny adatait, semmiképp ne tegye!


A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet hangsúlyozza, hogy:

  • soha nem keres fel telefonon magánszemélyeket!
  • nem kér személyes adatokat!
  • nem ad ki adatot folyamatban lévő incidensről!


A hamis telefonhívás, más néven „vishing”, olyan telefonos csalás, amelynél a támadó megpróbálja személyes, pénzügyi vagy biztonsági információi megosztására vagy pénz átutalására rávenni az áldozatokat. A vishing tipikus formája, amikor a csaló az adathalász hívás során megpróbálja elhitetni a felhasználóval, hogy ténylegesen egy adott szervezet alkalmazottja és megpróbálja céljai elérése érdekében megtudni áldozata érzékeny adatait.


A hívószám-hamisítás (spoofing) az adathalász tevékenységek egyik speciális elkövetési technikája. Most is ezt használják a csalók. Lényege, hogy az elkövetők módosítják a hívószámot, amely a hívott fél telefonjának kijelzőjén megjelenik, ezzel elrejtve a valódi hívó fél azonosságát. Vagyis híváskor nem a hívást kezdeményező igazi telefonszáma jelenik meg a potenciális áldozatok készülékén, hanem egy másik, jellemzően olyan, ami ismerős: jelen esetben a Nemzeti Kibervédelmi Intézet telefonszáma.


Az eredeti hír itt olvasható:

Az NBSZ NKI nevével és telefonszámával visszaélő, csaló telefonhívások! | Nemzeti Kibervédelmi Intézet