#figyelmeztetés

Új adathalász technikával lopnak banki adatokat az internetes csalók

2024. augusztus 23. péntek

A közösségi médiában megjelenő hirdetésekkel vagy direkt sms-ekkel (smishing) próbálják internetes csalók megszerezni a felhasználók banki hitelesítő adatit. A hitelesség látszatát a hivatkozott bank logójának, arculati színeinek használatával érik el.

A kiberbűnözők igyekeznek korlátozott idejű ajánlatokkal, például pénzjutalommal népszerűsíteni a banki alkalmazás (valójában kártékony) frissítésének telepítését. Elhitetik a felhasználókkal, hogy a banki alkalmazásuk elavult, és biztonsági okokból a legújabb verziót kell telepíteniük, és egy URL-t adnak meg, mely az adathalász applikáció letöltési helyére navigálja el az óvatlan felhasználót.

Az íly módon telepített adathalász alkalmazás a hivatalos banki app azonosítóit használja (pl. logó, legitimnek tűnő bejelentkezési képernyő), és még a Google Play Store-t is az alkalmazás szoftverforrásaként tünteti fel.


A Nemzeti Kibervédelmi Intézet azt javasolja, hogy mindig legyünk körültekintőek a közösségi média oldalakon megjelenő hirdetésekkel, és a banki témájú üzenetekkel vagy hívásokkal, ha azok fenyegetők, sürgetőek vagy valamilyen kihagyhatatlan ajánlatot tartalmaznak.


Az eredeti cikk az alábbi linkre kattintva olvasható:

Figyelem! Új adathalász technikával lopnak banki adatokat az internetes csalók | Nemzeti Kibervédelmi Intézet (gov.hu)