#figyelmeztetés

Újra AnyDesk alkalmazással lopnak a csalók

2024. május 6. hétfő

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete újabb AnyDesket használó csaló megkeresésekről kapott bejelentéseket. A csalási séma változatlan, csupán a történet más.

A jelenlegi csalási kísérletek alkalmával nagy pénzösszegű nyeremény ígéretével keresik fel az áldozatokat telefonon vagy e-mailben. A megkereséskor arra kérik az áldozatot, hogy töltse le az AnyDesk kliens alkalmazást, arra hivatkozva, hogy „be kell azonosítaniuk az áldozatot”, mert csak így juthat a nyereményhez.

Az NBSZ NKI tudomására jutott incidens során a sértettet egy ilyen csalás során közel egymillió forintos kár ért, mert a bűnözők rávették, hogy a program telepítése után lépjen be a netbanki fiókjába, ezután a szoftver lehetőségeit kihasználva megszerezték a banki adatait.

A Kibervédelmi Intézet felhívja a figyelmet, hogy az AnyDesk alkalmazásról már korábban is kiderült, ha mindkét fél letölti, akkor a bűnözők képesek a rászedett sértett mobileszközén vagy számítógépén műveleteket végrehajtani.

Az NBSZ NKI azt javasolja, hogy a programot lehetőleg egyáltalán ne töltse le digitális eszközeire!



Mindenképp vegye figyelembe az alábbiakat:

  • Egy valós nyereményjáték során nem otthonról, és nem AnyDesken keresztül fogja megkapni nyereményét. Amennyiben bárki ezt ígérné, az nagy valószínűséggel egy csaló.
  • AnyDesk szoftvert használva soha ne írja be személyes érzékeny adatait sehova, hiszen az irányítás átvételével könnyen ellophatják azokat a bűnözők! Legyen mindig jelzés értékű, ha idegenek azt kérik, hogy lépjünk be privát banki felületünkre!
  • Ha bármikor gyanús telefonhívást vagy e-mailt kapunk, legyünk mindig szkeptikusak!
  • Amennyiben felmerül bennünk a kétely, hogy csalóval beszélhetünk, mielőbb szakítsuk meg a hívást, és keressük fel az érintett intézményeket a további lépésekkel kapcsolatban (pl. banki megkeresésnek álcázott hívás esetén saját bankunkat)!
  • Ha netán mégis megkárosítottak bennünket, jelentsük a Rendőrségen az esetet!



Az eredeti hír itt olvasható:

A csalók még mindig sikeresen lopnak pénzt az AnyDeskkel | Nemzeti Kibervédelmi Intézet (gov.hu)