#figyelmeztetés

Vigyázat! Hamis MNB oldalt hoztak létre csalók

2024. szeptember 6. péntek
Csalók az MNB arculati elemeivel, logójával visszaélve az interneten hamis oldalt hoztak létre, azzal a céllal, hogy azt a kibercsalásaikhoz felhasználják.

Egy Magyar Nemzeti Bankhoz érkezett augusztus végi bejelentés szerint az ügyfelet egy bank nevében telefonon keresték. Elmondása szerint a magát „banki ügyintéző”-nek valló személy arról tájékoztatta, hogy ismeretlenek hiteligénylést kezdeményeztek a nevében. Miután az ügyfél elmondta, hogy nem ő indította el a hitelkérelmet, a hívók jelezték, hogy a bankszámlája is veszélyben van, ezért - az azon lévő pénzösszeg megóvása érdekében - a számlavezető bankjának munkatársa hamarosan keresni fogja.

Miután így megtudták a számlavezető bank nevét, hamarosan fel is hívták ezen bank nevében eljárva, és a gyanús hiteligénylésre hivatkozással, illetve a pénzének védelme érdekében rávették, hogy a számláján lévő pénzösszeget, valamint időközben az ügyfél nevében igényelt online személyi kölcsön összegét több különböző biztonságosnak mondott bankszámlára elutalja.

Később a „Kibervédelem” nevében egy „alezredes” is felhívta az áldozatot, aki megnyugtatta, a pénze biztonságba került.

Az ügyfél üzenetküldő alkalmazáson keresztül (!!!) kapta meg az MNB-s ál-honlap linkjét a csalóktól, hogy ellenőrizni tudja az „átutalásai rendben jóváírásra kerültek a kedvezményezett számlákon és azok így biztonságban vannak”.


Felhívjuk a figyelmet az alábbiakra:

  • Legyen óvatos és gyanakvó, ha pénzügyeivel kapcsolatban kap hívásokat vagy üzeneteket! Ha ilyen megtörténik, azonnal hívja telefonon a bankját annak hivatalos weboldalán szereplő ügyfélszolgálati számán.
  • Sem bank, sem a rendőrség nem kéri - és különösen nem üzenetküldő alkalmazáson keresztül -, hogy megtakarítását elutalja bármely biztonságosnak mondott számlára.
  • Sem bank, sem a rendőrség nem kéri távoli elérést biztosító program telepítését eszközére!
  • Sem bank, sem a rendőrség nem kéri személyes, banki vagy kártyaadataik megadását!


További hasznos információkat az alábbi oldalon olvashat:

Vishing= hamis banki telefonhívások | KiberPajzs