#tippek és tanácsok

A céges bankszámlákat is veszélyeztetik a csalók

2024. július 1. hétfő

A csalók a lakosság mellett a cégek bankszámla adatainak megszerzésébe is egyre több energiát fektetnek. Akár a közösségi média profilokat is feltörnek a cél érdekében: megtudni az banki belépési adatokat, hozzáférni a számlákhoz vagy bankkártyákhoz és csalárd módon megszerezni az óvatlan cégek pénzét.

A Rendőrség látókörébe került olyan eset, ahol a cég egy közösségi oldal hirdetési felületén népszerűsítette szolgáltatását, melyhez meg kellet adnia a banki adatait is. Ilyen esetekben a szerződést követően a hirdetési szolgáltató havonta vonja le az előfizetési díjat az ügyfél cég számlájáról. Egy idő után a cégtulajdonos arra lett figyelmes, hogy több jóvá nem hagyott tranzakció történt a cége számláján, és összesen több mint 6 millió forint tűnt el róla. Csak a bankkártya letiltása állította meg a különböző összegű utalásokat. Végül a csalók még a kft. profilját is törölték a közösségi oldalról.


Az alábbi tippek segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, minimalizálásában, hogy a cégek is biztonságban legyenek a világhálón is. A tudatosság és a felkészültség a legfontosabb teendő!

Mit tegyen, hogy megelőzze a bajt:

  • Ellenőrizze rendszeresen mobilbanki vagy internetbanki (online) fiókját és a gyanús tevékenységekről tegyen bejelentést bankjánál!
  • Igényeljen tranzakció-figyelési (számla- és kártyafigyelési) szolgáltatást a visszaélések észlelése, későbbi visszaélések megelőzése érdekében!
  • Állítson be számlájához és kártyájához napi, és tranzakciós limiteket, online vásárlási limitet vagy korlátozást!
  • Erős jelszót válasszon! Itt ellenőrizheti, erős jelszót használ vagy sem!
  • Ügyeljen rá, hogy a jelszó ne legyen a cégre jellemző, mert kevés információ birtokában is könnyen kitalálható (pl.: családtag neve + születési dátum)!
  • Jó, ha a jelszó hosszú és többféle karaktert (kisbetű, nagybetű, szám, írásjel) tartalmaz, mert ez megnehezíti a jelszó megszerzését!


Ha valóban kár érte, azonnal értesítse a pénzintézetet, és tegyen feljelentést a rendőrségen!


Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható:

A közösségi oldalon keresztül csapolták meg egy cég bankszámláját | A Rendőrség hivatalos honlapja (police.hu)