#rólunk

A Médiaunió folytatja a tavaly megkezdett kiberbűnözés elhárítását célzó kampányát

2024. május 14. kedd
A Médiaunió Alapítvány bejelentette, hogy a KiberPajzs Programmal együttműködésben zajló "A kulcs te vagy!" kampánya idén is folytatódik. A tájékoztató kampány célja a kiberbűnözők csalási kísérleteinek felismerése és elhárítása, hogy felhívják a figyelmet a terület veszélyeire, tudatosítsák, hogy gyakorlatilag mindenki érintett, valamint felkészítsék az embereket a veszélyhelyzetek felismerésére, a helyes lépésekre.

Az Alapítvány közleménye szerint, a kiberbűnözés egyre gyakoribb; az Igazságügyi Minisztérium (IM) Áldozatsegítő Szolgálatához érkező esetek 7 százaléka, az azonnali pénzügyi segély iránti kérelmeknek pedig a 26 százaléka ebbe a kategóriába tartozott tavaly, ezért mindenkinek érdemes tisztában lennie azokkal a csalási, manipulációs technikákkal és kommunikációs fordulatokkal, amelyekkel a bűnözők megpróbálják átverni az embereket.

Az IM szerint a kiberbűncselekménnyel kapcsolatos esetek 13 százaléka hamis banki telefonhívás, 16 százaléka adathalász banki e-mail, 28 százaléka pedig hamis online webáruházakhoz, ajánlatokhoz köthető, az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalások aránya pedig a 2022-es adatokhoz képest hétszeresére emelkedett. Abban az esetben, ha valaki rájött, hogy csalás áldozatává vált, értesítse a történtekről a bankját, tiltsa le bankkártyáját, tegyen feljelentést a hatóságoknál, illetve vegye fel a kapcsolatot az Igazságügyi Minisztérium hozzá legközelebb eső áldozatsegítő központjával. Az Áldozatsegítő Szolgálat szakértőjét kiemelte, hogy nincs két teljesen egyforma kiberbűnözési ügy, de az úgynevezett csalási forgatókönyvekben szinte minden esetben előfordul egy alapvető elem: a gyors cselekvésre sarkallás.
A digitális csalók sokféleképpen próbálkoznak, céljuk azonban mindig ugyanaz: a megfélemlített ember ijedtében gondolkodás nélkül, reflexszerűen reagáljon, kikapcsolva a természetes bizalmatlanságát és óvatosságát - mondta a szakpszichológus, hozzátéve: a lényeg az, hogy "időt nyerjünk, egy általa nem várt reagálással elbizonytalanítsuk a csalót, visszavegyük a vezetést, és ne hagyjuk, hogy ő irányítson".

A szakértő azt tanácsolja: ha valaki úgy érzi, elhatalmasodnak rajta a kibertámadás okozta lelki nehézségek, feltétlenül kérje pszichológus segítségét - áll a Médiaunió Alapítvány közleményében.


Bővebben:

Meghekkelt bizalom: így manipulálnak minket a kiberbűnözők - Médiaunió (mediaunio.hu)