#tippek és tanácsok

"Megvertek, elraboltak! Segíts, utalj pénzt!"

2024. augusztus 12. hétfő

Közösségimédia-oldalakon, online társkereső portálokon terjed a nigériai csalás azon változata, amelynél az elkövető romantikus kapcsolatot épít fel leendő áldozatával, mielőtt valamilyen megható történettel pénzt kér tőle.

Egy nemrég megtörtént bűneset során az áldozat csak üzenetek formájában tartotta a kapcsolatot a csalóval, aki tört magyarsággal írt és kevés személyes információt osztott meg magáról. Ennek ellenére a napi üzenetváltásoknak köszönhetően bizalmas viszony alakult ki közöttük. Rövid idő elteltével a csaló elhitette, hogy bajba került és az áldozata jóhiszeműen többször is pénzt utalt az állítólagos kórházi kezelésére vagy váltságdíj(!) kifizetésére.


A Rendőrség tanácsai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is.

  • A csalások közös pontja jellemzően az, hogy először egy viszonylag alacsony összeg átutalását/befektetését, kérik, amely azonban folyamatosan emelkedhet a sértett fizetési hajlandóságának függvényében.
  • Kéretlen levél esetén figyelje a nyelvezetet: a „nigériai” levelekre jellemző a pongyola megfogalmazás, a számtalan nyelvtani és stilisztikai hiba. Ám sok esetben épp ez támasztja alá a történetet: a „tört magyarság”, a megtévesztő történetben szereplő külföldi levélíró kísérlete, hogy magyarul próbáljon meg segítséget kérni. Ha ilyen levelet kap, legyen megfontolt és gyanakvó!

Mindig legyen óvatos, ha idegenekkel kerül kapcsolatba, még abban az esetben is, ha elnyerik a szimpátiáját! Pénzt vagy egyéb értéket semmilyen körülmények között ne adjon vagy utaljon át!

Mit tehet, ha áldozattá vált?

  • Azonnal szakítson meg minden kapcsolatot!
  • Ha tudja, mentse el a beszélgetések tartalmát!
  • Tegyen feljelentést a rendőrségen!
  • Jelezze a problémát azon a párkereső oldalon is, ahol a csalóval kapcsolatba került!
  • Ha megadta a banki adatait, azonnal értesítse a pénzintézetet!