#tippek és tanácsok

Ne dőljünk be a csalóknak, továbbra sincs poggyászkiárusítás a reptéren!

2024. március 27. szerda

A Kiberpajzs intézményközi összefogás alapító tagja a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) bejelentést kapott egy hamis Facebook oldal kapcsán, amely a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (Budapest Airport – BUD) nevével visszaélve csaló posztokat és hirdetéseket jelenít meg, és adatlopást végző (adathalász) weboldalakra vezetik a gyanútlanul kattintókat.

A csalás lényege, hogy a reptér “akciós áron” elárverezi a gazdátlanul hagyott poggyászokat, aminek természetesen nincs valóságalapja.

Ez a csalási módszer egyáltalán nem újdonság, tavaly is több ilyen témájú adathalász és hamis Facebook oldal bukott le. A kamu közösségi média oldalak oly módon is igyekeznek valósnak tűnni, hogy a csalók bejegyzéseket is posztolnak, hamis profilokkal kommentelnek, reagálnak.


Honnan tudjuk, hogy ez egy hamis oldal?

Ennél a konkrét esetnél az oldal idővonalán visszagörgetve láthatjuk, hogy a csalók valószínűsíthetően egy korábban Bacodrinks néven futó feltört oldalt használtak fel céljaik eléréséhez. További árulkodó jel lehet, hogy a névjegy adatoknál nem magyar, hanem egy brazil (+55-ös nemzetközi előhívó számú) telefonszám szerepel.


Vigyázat, adathalászat!

A hamis oldalon lévő posztok és hirdetések egy adathalász oldalra vezetik át a gyanútlan áldozatot. Ezek a weboldalak eredetileg banki adatok lopására készültek, arculatilag megtévesztésig hasonlítanak a reptér valódi oldalához, amely a https://www.bud.hu címen érhető el.


Hogyan kerülhetjük el ezeket a csalásokat?

  • Az irreálisnak tűnő akciós ajánlatok valójában átverések, ne dőljünk be ezeknek!
  • Legyünk extra óvatosak a Facebookos hirdetésekkel! Fontos tudni, hogy a Facebook hirdetési rendszerét a csalók előszeretettel használják különféle termékek és káros weboldalak népszerűsítésére.


A csaló oldalak elszaporodására már a Budapest Airport is felhívta a figyelmet, kiemelve, hogy a repülőtér soha, egyetlen nyereményjáték vagy promóció keretében sem kéri a felhasználó bankkártyaadatait, jelszavát vagy más szenzitív adatát.


Tudjon meg többet a biztonságosabb közösségi media használatról az NKI kiadványából:
Tanácsok a biztonságosabb Facebook és közösségimédia-használathoz


Az internetes csalásokról és megelőzésükről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat talál oldalunkon: https://kiberpajzs.hu/csalastipusok


Az eredeti hír itt olvasható: https://nki.gov.hu/it-biztonsag/hirek/ne-doljunk-be-a-csaloknak-tovabbra-sincs-poggyasz-kiarusitas-a-repteren/