#figyelmeztetés

Vigyázat, catfishing!

2023. szeptember 22. péntek

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet tájékoztatása szerint a közösségi médiát használóknak érdemes külön figyelmet szentelni az ún. „catfishing” támadások elkerülésére.

A catfishing csalás alkalmával egy személy hamis profilt hoz létre egy közösségi hálózaton vagy társkereső weboldalon visszaélés, megtévesztés vagy csalás céljából. Ezt a támadási formát gyakran alkalmazzák romantikus csalásokhoz a társkereső webhelyeken. A hamis profil leple alatt a csalók gyakran valamilyen hírességnek adják ki magukat, és manipulatív módszerekkel próbálnak meg pénzt kicsalni az áldozatoktól.

Manapság a közszereplők, hírességek (például: színészek, sportolók, a hatalmas népszerűségű „youtuberekről” nem is beszélve) tudatosan aktív életet élnek a közösségi médiában, képeket, videókat és történeteket osztanak meg, igyekeznek minél közelebb kerülni a rajongókhoz. Ezt a csalók is tudják, és sokféleképp ki is használják. A hírességek nevében elkövetett csalások arra az érzelmi tényezőre is építenek, hogy jól esik, ha valaki figyel ránk, különösen, ha ez egy híres, attraktív személy.

A csalók sok esetben rajongói fórumokon, álprofilokkal veszik fel a kapcsolatot az áldozatokkal, gyakoriak a hamis nyereményjátékok, és érdemes megemlíteni az adományozásos csalásokat is.

Hamis profil mögé bújva a csalók először mindig kapcsolatot építenek az áldozatokkal, ez akár hosszabb ideig is eltarthat, akár hetekig, hónapokig is, majd előállnak valamilyen fiktív történettel, ami miatt valamilyen szívességet, legtöbbször pénzt kérnek az áldozattól. A céljuk az, hogy erős érzelmeket váltsanak ki, amivel az áldozatok racionális gondolkodását befolyásolhatják.

Az érzelmi hatás szerepe elképesztően jelentős ebben a csalásfajtában is. Kutatások bizonyítják, hogy az emberi döntéshozatal során sokkal nagyobb szerepet játszanak az érzelmek, mint azt sokan gondolnánk. Egy heves érzelmi reakció befolyásolhatja a döntéseinket, okozhatja azt, hogy irracionális módon cselekedjünk, rossz döntést hozzunk.

Jó példa erre, amikor a csalók a bankunk nevében egy ijesztő helyzetet vázolnak fel: valaki hozzáfért a számlánkhoz, meglopott bennünket, de ha itt és most cselekszünk, vissza tudjuk szerezni az ellopott pénzt. Ebben az esetben a félelemérzet és a sürgetés az, ami a csalók kezére játszik. A romantikus csalások során az elkövetők a magukat magányosnak érzőket tudják a legkönnyebben manipulálni.

Legyünk óvatosak! Mindig keltsen gyanút, ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen!