#tippek és tanácsok

Hogyan készítsük fel a gyerekeket az internet veszélyeire

2024. szeptember 9. hétfő

Az iskolakezdéssel harmadikosok ezreinek órarendjében jelent meg a digitális kultúra, azaz hivatalosan is beléptek az online világba. Sokuknak ezek a tanórák lesznek az első tudatos pillanatok az interneten, így például nem magától értetődő az első jelszó kiválasztása, ami alapjaiban határozhatja meg a gyerekek hozzáállását a netes biztonsághoz.

Sokszor a szülők sem okvetlen rendelkeznek megfelelő ismeretekkel és védelemmel, ezért A Kulcs Te Vagy! tájékoztató kampány keretein belül a KiberPajzs projekt kommunikációs partnere a MédiaUnió Alapítvány osztott meg hasznos információkat és készített egy tanulságos videót.


Egy a jelszó: tartós biztonság

Szakértőik tájékoztatása szerint nem véletlen, hogy ilyen sok az internetes csalás, hiszen az erős jelszóhasználat sajnos a felnőttekre sem jellemző. Az ún. kétfaktoros hitelesítés nagyon hasznos, és egyre több helyen elvárás is. A digitális tréner szerint, ahol lehet érdemes élni ezzel a lehetőséggel, akárcsak a praktikus jelszógenerátorokkal, amelyek helyettünk adnak ki kitalálhatatlan változatokat. Fontos, hogy szülőként milyen példát mutatunk a gyermeknek: mennyi a képernyőidőnk, van-e közös offline időtöltés a gyerekeinkkel. A mesélés, a beszélgetés, a sport és a kirándulások szintén a digitális tudatosság részei. A gyermek számára a szülő a minta.


Nézzük meg az utca emberének véleményét az online biztonság fontosságáról:



További információ az alábbi linkre kattintva olvasható:

Veszélyek a neten: hogyan készítsük fel a gyerekeket? | A kulcs te vagy! I Médiaunió