#tippek és tanácsok

KiberKedd: Napi átutalási limit beállítás – Mit lehet róla tudni?

2024. június 18. kedd

A bankszámlákhoz tartozó napi átutalási limit beállításának – pénzügyi szaknyelvben: műveleti értékhatár módosítás – szükségességére hívja fel a figyelmet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet, amellyel a már esetlegesen sérelmünkre elkövetett csalások esetén is minimalizálható az okozott kár.

A bankkártyás csalások mellett megszaporodtak a banki átutalásos csalások, melyek esetén a megtévesztett ügyfelek többnyire maguk adják ki az adataikat a csalóknak, vagy átverés hatására saját maguk indítják meg az utalást a csalók számlájára.

Ennél a csalási formánál - mivel az ügyfelek aktív közreműködése volt szükséges - az esetek többségében a kár áthárításra került az ügyfelekre.


Az átutalásos csalással okozott károk mérséklése, a pénzügyi rendszerbe vetett lakossági bizalom erősítése érdekében a Magyar Nemzeti Bank ajánlást tett közzé a banki csalásokkal kapcsolatban. Ebben az MNB a pénzforgalmi szolgáltatók számára a visszaélések megelőzésére, észlelésre és megakadályozására irányuló elvárt, illetve jó gyakorlatként javasol védelmi intézkedéseket. Az elvárások egyik lényeges eleme a napi átutalási limitek használata oly módon, hogy az a lehető legkisebb mértékben akadályozza az ügyfeleket a pénzforgalmi szolgáltatások használatában.

Mindeddig ilyen limiteket csak a bankkártyákhoz – készpénzfelvételi, vásárlási és online vásárlási – lehetett beállítani, azonban az MNB 2024. szeptember 1-jétől elvárja a limit beállítási lehetőség megteremtését az átutalások esetén is a bankoktól.

Mit kell tennünk?

? Tájékozódjunk, hogy a saját bankunknál elérhető-e már az átutalási limit beállítás lehetősége, illetve mi az alapértelmezett limit. (A pénzügyi szaksajtóban megjelent cikkek korábban publikáltak róla, hogy a nagyobb bankok elkezdték megtenni a szükséges lépeseket.)

? Amennyiben elérhető, járjunk utána milyen módon lehetséges annak beállítása. Egyes pénzintézeteknél leírás, illetve infógrafika, illetve tájékoztató kisfilm is segítségünkre lehet.

? Gondoljuk végig, milyen pénzügyi szokásaink vannak, és az alapján határozzuk meg azt, hogy mekkora limit beállítása lenne ideális. Ne feledjük, szükség esetén ez bármikor módosítható!

? Lépjünk kapcsolatban a bankunkkal és intézkedjünk a limit beállítására!