#tippek és tanácsok

Újra csomagküldő-álcával támadnak a csalók. Legyenek résen!

2024. március 22. péntek

Az adathalász csalások alkalmával egyre gyakoribb, hogy a bűnözők nem banknak vagy pénzügyi szolgáltatónak álcázva, hanem valamilyen nagy ügyfélkörrel rendelkező szolgáltató nevében keresik fel áldozataikat (pl. közmű-, telekommunikációs-, és kábelszolgáltató, csomagküldő- vagy futárszolgálat). Rendőrségi jelzések alapján ismert, hogy az elmúlt napokban is sokan kaptak sürgető hangvételű sms-t csomagküldő szolgáltató nevében.


Egy ilyen üzenetben vagy levélben az is gyanús lehet, ha azt gondoljuk, hogy nem gyanús

A kibertér bűnözői ugyanis a csomagküldő szolgáltatók nevében a valódihoz megtévesztésig hasonló sms-eket vagy e-maileket küldenek annak érdekében, hogy a sértettek személyes, bankszámla vagy bankkártya adatait megszerezzék. Ezekben az üzenetekben csomagküldő cégként szólítják fel leendő áldozatukat pl. a termékek kézbesítéséhez szükséges adatok pótlására. Az üzenetek tartalmaznak egy linket is, amelyre a gyanútlan felhasználó rákattintva a bűnözők által kezelt online felületre érkezik, ahol számos személyes és bankkártyához tartozó adat megadására kérik őt a termék postázása érdekében.


Ne dőljenek be a csalóknak! A csalárd szándék felismerhető!

Amennyiben csomagot várnak és ilyen üzenetet kapnak, fogadják kétkedve, és figyeljenek az alábbiakra:

  • Ha csomagot rendeltek és értesítést kapnak az érkezéséről, minden esetben ellenőrizzék, hogy valóban attól a csomagküldőtől kapták-e az sms-t vagy az e-mailt, amelytől várják!
  • Az ismeretlen feladótól érkező üzenetben szereplő linket ne nyissák meg!
  • A csomagküldő szolgáltatók minden esetben saját, hivatalos weblapjukra irányítják át a felhasználókat a csomagkövető rendszer eléréséhez! Az üzenetben érkezett hivatkozásra kattintás előtt minden esetben érdemes ellenőrizni, hogy milyen címen nyílik meg az adott tartalom (URL), és ha ez már látszólag is eltér a szolgáltató valós oldalától, azt mielőbb zárják be! A bűnözők hamis linkeket, URL-eket használnak, hogy az embereket adathalász webhelyekre irányítsák.
  • Mielőtt rákattintanának bármilyen linkre, a kurzort tartsák a hivatkozás fölé, hogy a böngésző megjelenítse a hivatkozás előnézetét, vagyis megmutassa, hogy milyen oldalra készülnek a kattintással belépni. Mobil eszközön, ha az ujjaikkal hosszan lenyomva tartják a hivatkozást, ugyanezt érhetik el, így ellenőrizhető az URL.
  • Kérjük, hogy az üzenetekben megjelölt ismeretlen alkalmazásokat ne töltsék le se a telefonjukra, se más informatikai eszközre!Ha mégis bűncselekmény áldozata lett, haladéktalanul értesítse a rendőrséget, vagy tegyen bejelentést a 112-es, ingyenes segélyhívó számon, illetve értesítse bankját, amennyiben a számlája is érintett!


Oldalunkon további hasznos információkat olvashatnak a fenti csalástípusról:

https://kiberpajzs.hu/csalastipusok/sms/nem-banki-szolgaltatasok-nevevel-visszaeles/

Az eredeti hírt itt olvashatja:

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/matrix-projekt/legyenek-resen