#tippek és tanácsok

Ne öt percig legyen milliomos!

2024. március 11. hétfő

A rendőrségi tapasztalatok szerint is egyre több az online csalás, ezzel párhuzamosan azonban az elfogások száma is emelkedik! A Kiberpajzs intézményközi összefogás alapító tagja, a Rendőrség tájékoztatása szerint a bűnözők számtalan trükkel próbálkoznak, de a cél mindig ugyanaz: megszerezni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, és csalárd módon ellopni a pénzüket.

Védekezni a kibercsalás ellen csak tudatossággal, a csaló mintázatok felismerésével lehet!


Nem csupán megtakarításai bánhatják, ha netbanki adatait megszerzik a csalók

A Rendőrség látóterébe került egy eset, amely során online piactéren használati tárgyakat eladásra kínáló személyt csaptak be kiberbűnözők. A hirdetésre jelentkezve az állítólagos vevő elkérte az eladó email-címét, majd egy futárszolgálattól érkező levélben kérte a vásárlás megerősítését. Az eladó az emailben lévő linkre kattintva megadta az internetbanki adatait, majd az SMS-ben érkező kódokat is bepötyögte, tévesen azt gondolva, hogy egy biztonságos szolgáltatói felületen teszi ezt. Pár napon belül pénzmosásra használták fel bankszámláját: közel 6 millió forint érkezett eladó számlájára, amely 5 perc után el is tűnt onnan, sajnos a megtakarításaival együtt.


Legyen biztonságban a világhálón

A Rendőrség javaslatai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében:

  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten érkező linkre kattintva a bankkártyája adatait, vagy a netbankja belépési adatait, illetve tranzakciós jóváhagyó kódjait!
  • Internetes eladás vagy vásárlás során, ha lehet, válassza a személyes átadási, illetve átvételi módot!
  • Ha áldozattá vált, azonnal, késedelem nélkül értesítse számlavezető bankját, és tegyen feljelentést a rendőrségen!
  • Olvassa el tanácsainkat az online piacteres csalások elkerülése érdekében.


A banki adatainkra pályázó csalások (adathalász emailek (phishing), sms-ek (smshing)) mintázatairól, azok felismeréséről, az ellenük való védekezésről oldalunkon is hasznos információkat olvashat:

https://kiberpajzs.hu/csalastipusok/emailes/phishing/


Az eredeti rendőrségi hír itt olvasható:

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/matrix-projekt/ot-percig-volt-milliomos