#tippek és tanácsok

Csalók verhetik át az online adásvétel során is!

2024. október 24. csütörtök

Az internetes adásvételek virágkorát éljük manapság, a fogyasztók és a vállalkozások egyre több árut vásárolnak és hirdetnek az online térben. Az ajánlatok sokszor valóban kedvezőek, de óvakodjon a csalóktól!

Bizony, van olyan, hogy valami túl szép, hogy igaz legyen!

Egy balatonalmádi férfi internetes böngészés közben bukkant egy posztra, melyben rendkívül kedvező áron hirdettek hőkamerát. A sértett meg is rendelte, és az utánvétes fizetési módot választotta. A csomag hamarosan megérkezett, a vevő a vételárat át is adta a futárnak a kézbesítéskor. Csak később, a csomag kibontását követően szembesült azzal, hogy abban a nem az áhított márkás termék, hanem egy gyenge minőségű utánzata volt.

Egy másik esetben a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság indított büntetőeljárást nagyobb kárt okozó csalás bűntette miatt ismeretlen elkövető ellen, aki egy babakocsit hirdetett meg az interneten. A sértett az árucikk ellenértékét, az eladónak átutalta, azonban a csaló ezt követően elérhetetlenné vált, a vevő sem a megvásárolt terméket nem kapta meg, sem az elutalt pénzt nem kapta vissza.

A hasonló esetek elkerülése érdekében az alábbiakat érdemes észben tartani:

  • Nézzen utána a dolgoknak: vásárlás előtt keressen rá a hirdetőre, olvasson értékeléseket, ismertetőket az adott termékről!
  • Amennyiben lehetséges, belföldi kiskereskedelmi webhelyeken vásároljon, így nagyobb valószínűséggel kerülheti el, illetve oldhatja meg az esetleges problémákat!
  • Kizárólag biztonságos fizetési módokon fizessen! Gyanakodjon, ha pénzküldési szolgáltatás használatát kérik!
  • Mérlegelje minden esetben az előre fizetés kockázatait és az utánvétel költségét, és inkább válassza az utánvételt, különösen nagyobb összegű vásárlás esetén!
  • Amennyiben mégis az előre utalást választja, csak biztonságos internetkapcsolat használatakor fizessen, ne vegyen igénybe ingyenes vagy nyilvános wifi hálózatot!
  • Csak biztonságos készülékről fizessen! Gondoskodjon az operációs rendszer és a biztonsági szoftverek folyamatos frissítéséről!
  • Óvakodjon a hihetetlenül jó ajánlatokat kínáló reklámoktól vagy a csodát ígérő termékektől!
  • Ha olyan felugró ablak jelenik meg a képernyőn, amely nem várt nyereményről tájékoztatja, jusson eszébe, hogy az vélhetően egy rosszindulatú program!
  • Amennyiben nem érkezik meg a termék, vegye fel a kapcsolatot az eladóval! Ha nem válaszol, keresse meg bankját és az online piactér üzemeltetőjét!
  • Állítson be számlájához és kártyájához napi és tranzakciós limiteket, online vásárlási limitet vagy korlátozást!