#tippek és tanácsok

A csalárd szándék felismerhető! Tippek a biztonságért!

2024. február 26. hétfő

Az életünk nagy részét az online térben éljük. Ott intézzük hivatalos ügyeinket, vásárolunk, bankolunk. Egyre inkább résen kell tehát lennünk, mert csomagküldő cégek, webáruházak, vagy akár fizetési felületek oldalát is hamisítják! Legyünk résen!

Ha ismerjük az árulkodó jeleket tudunk készülni a csalók ellen. Az alábbiakban egy csomagküldő cég szakembereinek tippjei lehetnek segítségünkre.


Legyen gyanús, ha:

  • a weboldal kialakítása, grafikai megjelenése kívánnivalókat hagy maga után vagy a szöveg eseteként magyartalan, sok a helyesírási hiba.
  • nincs oldalazonosító „lakat” a böngésző URL mezőjében (nem biztonságos weboldal jelzés) a cím mellett, erősen hiányos vagy teljesen hiányzik az ÁSZF és Adakezelési nyilatkozat.
  • csak emailcímet, esetleg egy mobilszámot adnak meg elérhetőségnek, címet, postacímet nem, nincs megadva székhely, cégjegyzékszám, gyakran még a céget regisztráló ország sem beazonosítható.
  • webáruházaknál árulkodó lehet, ha csak „gyanúsan” pozitív ügyfélvéleményeket találunk az oldalon vagy ha az árak túl alacsonyak a konkurenciához képest.


Legyünk tisztába azzal, hogy:

  • az eladó pénzt fogad, nem küld, így semmi sem indokolja, hogy bármilyen ürügyre hivatkozva pénzt kérjen a vevő az eladótól.
  • Online piactereken átutalással kérjük az áru ellenértékét a nevünk és bankszámlaszámunk megadásával. Nem szabad megadni további adatokat, bankkártya-adatokat, felhasználóifiók-azonosítókat, jelszavakat e-mailben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre.
  • Ugyanígy nem szabad ismeretlen programot vagy applikációt letölteni számítógépére, mobiltelefonjára, főleg nem egy linkre kattintva.
  • Vevőként csak biztonságos internetkapcsolaton keresztül szabad fizetni, ingyenes vagy nyilvános wifihálózatokon nem, és érdemes ügyelni a készülék biztonságára, az operációs rendszer biztonsági frissítéseinek rendszeres telepítésére is.
  • Ha mégis megtörtént baj, azonnal jelentse bankjának és a rendőrségnek a csalást!


További hasznos tippeket is olvashat oldalunkon, valamint tanácsokat is arra az esetre, ha megtörténik a baj, és ráébred, hogy csalók áldozatává vált és bejelentést szeretne tenni!